Европейската комисия одобри днес вписването на Троянска луканка“ в  регистъра

...
Европейската комисия одобри днес вписването на Троянска луканка“ в  регистъра
Коментари Харесай

Троянската луканка стана защитен специалитет в ЕС

Европейската комисия утвърди през днешния ден вписването на „ Троянска луканка “ в  регистъра на храните с обичайно характерен темперамент. По този метод продуктът се пази от подправяне и корист.

Това е шестата храна, записана от България като обичайната характерен артикул в Европейски Съюз. Тя може да бъде създавана с това наименование единствено при съблюдаване на характерната технология и рецепта.

Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен артикул, подготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни първични материали, обясниха от министерството на земеделието. Традиционният метод на произвеждане при процеса на сушене и опушване е направил този тип артикул неповторим за България. „ Троянска луканка “ е създадена за първи път от занаятчия Илия Таслаков в Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 година е внесъл в България машините за смилане на месо. По традиция производството на луканката се реализира сезонно в естествени сушилни в балканските райони с подобаващи климатични условия.

Новото название се прибавя към листата с 69 храни с обичайно характерен темперамент, които към този момент са предпазени в Европейски Съюз. Другите български специалитети, приети за обичайно характерни са  „ Филе Елена ”, „ Панагюрска луканка ”, „ Роле Трапезица ”, “Кайсерован врат Тракия ” и „ Пастърма говежда “. „ Горнооряховският суджук ” пък е вписан в Европейския указател на предпазените географски инструкции и предпазените наименования за генезис.

Инициативата за регистрация на „ Троянска луканка “ е на Сдружение „ Традиционни сурово-сушени месни артикули “, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР